blank image 1 blank image 2
logo

INFORMATIE

English pages
Schrijf ons
Links
Disclaimer


WIST U DAT ?

Broodfokkers
Dermacentor teek
Euthanasie
Reverse Sneezing
De tweedehands hond
Zonnesteek


HISTIOCYTOSE

Histiocytaire Tumoren
Histiocytose bij honden
Histio Lotgenoten
Vragenlijst (download)
Onderzoeksrapport
Histio Forum


IMMUUNSYSTEEM

Auto-immuunziektes

SHELTIES

Corky
Phoebe
Stambomen
Regenboogbrug
Foto en video archief


Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

clandart

De hond uit het asiel

EEN HOND MET EEN VERLEDEN
Door Mo van den Tillaart
leash

sunnyDankzij bijzondere omstandigheden hebben wij voor twee Shelties mogen zorgen die reeds andere baasjes hadden gehad, voordat ze bij ons kwamen wonen. Allebei geboren en getogen in Californië (USA). Leo kwam als eerste en hij was ongeveer 8 jaar oud. Sunny was de tweede en hij was 4 jaar. Leo had de reputatie dat hij wegliep als hij de kans kreeg. Sunny had die reputatie niet, maar deed het toch een keer. Leo glipte tussen mijn benen door naar buiten, toen ik beladen met boodschappen door de voordeur stapte. Hij was toen slechts 10 dagen bij ons. Sunny was nog maar 4 dagen bij ons, toen hij de benen nam omdat mijn schoonmoeder de deur te langzaam achter zich sloot. Ze gilde en Sunny was verdwenen. Het had geen zin de honden terug te roepen, ze negeerden me totaal. Ze hadden ook helemaal geen reden om naar mij te luisteren, want ze kenden mij nauwelijks. Ik was eigenlijk een totaal onbekende voor ze. Het geluk stond beide keren aan onze kant. Ik kreeg Leo te pakken nadat hij een druk kruispunt was overgestoken (!) en Sunny werd de volgende dag in iemands achtertuin ontdekt. Vanaf dat moment namen we maatregelen. We installeerden een hekwerkje in de gang, zodat ze niet meer konden ontsnappen.

Dit weglopen is het belangrijkste probleem waarmee je wordt geconfronteerd wanneer je besluit voor een tweedehands hond te zorgen, want ze voelen zich niet meteen thuis en op hun gemak. Er is nog geen goede band of relatie opgebouwd. Het kan maanden duren voordat een oudere hond aan zijn nieuwe baasjes is gewend. Daarom zijn er een paar belangrijke regels waaraan we ons moeten houden, wanneer we besluiten voor een tweedehands hond te zorgen. Zorg ervoor dat de buitendeuren altijd gesloten zijn en dat het hek van de (omheinde) tuin gesloten is. Zorg er ook voor dat de halsband niet te gemakkelijk af kan, ook niet wanneer je er aan trekt. Zorg tevens voor een penning met het adres, of schrijf het adres op de halsband. En het laatste is misschien wel het belangrijkste advies: doe nooit een buitendeur open VOORDAT de hond in zijn bench zit, of aan een lijn is vastgemaakt.

Er zijn nogal wat situaties waardoor de hond de kans krijgt weg te lopen. Je kan zelf erg voorzichtig en oplettend zijn, maar kleine kinderen of de visite kunnen voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld:
- Je kind laat de hond uit. Wanneer het de riem niet goed vasthoudt, kan de hond zich lostrekken en er vandoor gaan.
- Je laat de hond in de tuin, maar iemand heeft het hek opengelaten of open gezet.
- Iemand opent de buitendeur voor de postbode en de hond glipt naar buiten.
- De visite gaat naar buiten om iets uit de auto te pakken en laat de deur open staan.
- De kinderen rennen naar buiten en de deur valt langzaam achter hen dicht. De hond is snel genoeg om nog net naar buiten te glippen.
- Honden kunnen zich onder de omheining door een weg naar buiten graven. Of ze springen er gewoon overheen.
- Wat ook kan gebeuren is dat de hond niet in een bench of aan de lijn in de auto zit, terwijl je het portier van de auto opendoet, waardoor de hond naar buiten kan springen.
Zoals je ziet, kan er van alles mis gaan. Onthoudt dat goed.

rescueOm een betrouwbaar huisdier te worden, heeft de tweedehands hond enorm veel aandacht en liefde van zijn nieuwe baasjes nodig. Probeer daarom zoveel mogelijk bij hem te zijn en overstelp de hond met lekkernijen en knuffels. Geef hem meer dan voldoende gezelschap en probeer de band te verstevigen door veel te borstelen en te trainen. Dat zal zijn gevoel van trots en waardigheid herstellen. Veelvuldige korte wandelingen aan de lijn helpen de hond aan zijn nieuw baasjes en omgeving te wennen en het kan ook een hulp zijn bij het zindelijk maken, als hij dat nog niet is.

Gedurende de eerste dagen zal de hond zich stil en teruggetrokken gedragen, maar na ongeveer een week zal hij waarschijnlijk gaan blaffen wanneer de deurbel gaat of wanneer er iemand binnen komt. Dit kan het eerste signaal zijn dat hij zich meer thuis gaat voelen. Dat betekent echter niet dat hij zomaar mag blaffen. Een gehoorzaamheidscursus is dan ook aan te raden.
Laat hem daarom direkt kennis maken met uw regels en voorschriften. De hond heeft een sterke leider nodig. Normaal gesproken zullen problemen vanzelf verdwijnen als de hond consequent wordt getraind, maar realiseer je dat een hond met een nare geschiedenis niet zo flexibel is als een hond die uit een liefdevol gezin komt. Je kunt alleen maar raden naar de dingen die hem in het verleden zijn overkomen.

Gelukkig weten we dat de adoptie van de meeste oudere honden goed verloopt. Het kan in het begin erg moeilijk zijn, maar aan het eind wacht de ultieme beloning: onvoorwaardelijke liefde, trouw en kameraadschap van een aaibare vriend(in), die jou de meest geweldige persoon ter wereld vindt!


copyscape

Gelieve deze pagina niet te kopiëren
en/of op een andere homepage te plaatsen.
Een link is echter altijd welkom....

top