blank image 1 blank image 2
logo

INFORMATIE

English pages
Schrijf ons
Links
Disclaimer


WIST U DAT ?

Broodfokkers
Dermacentor teek
Euthanasie
Reverse Sneezing
De tweedehands hond
Zonnesteek


HISTIOCYTOSE

Histiocytaire Tumoren
Histiocytose bij honden
Histio Lotgenoten
Vragenlijst (download)
Onderzoeksrapport
Histio Forum


IMMUUNSYSTEEM

Auto-immuunziektes

SHELTIES

Corky
Phoebe
Stambomen
Regenboogbrug
Foto en video archiefValid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Bloedstollend !

EERSTE HULP BIJ EEN ZONNESTEEK
Door Mo van den Tillaart
zonnesteek1

Wanneer het buiten warmer wordt en de hond moet in de auto wachten, zetten mensen vaak de raampjes een stuk open om voor frisse lucht te zorgen. De verhalen over gestikte honden zijn bekend en men denkt dat zo te voorkomen.
Het gevaar voor de achtergebleven hond schuilt echter niet in een gebrek aan frisse lucht, maar in de temperatuur in de auto. In de zon werkt de auto als een broeikas. Binnen een paar minuten kan de temperatuur oplopen tot zo'n dikke 40°C! Bij zulke temperaturen stollen de eiwitten in het bloed van de hond, waardoor er te weinig bloed (dus zuurstof) naar de hersenen wordt vervoerd. De hond zal door gebrek aan zuurstof in shock raken en sterven. Dus al zet men alle raampjes wijd open, dat helpt niets. zonnesteek2Ook de auto in de schaduw zetten is gevaarlijk, buiten het feit dat de zon draait en de auto voor je het weet weer in de zon staat, kan het zelfs in een auto die in de schaduw staat veel te warm voor de hond worden! Laat de hond dus nooit in de auto zitten, het is echt een veel te groot risico!
Let op: in een tent of caravan loopt de hond evenveel risico!

Behandeling
Als een hond door de hitte bevangen is neem je natuurlijk direkt kontakt op met de dierenarts. Je brengt de hond onmiddellijk naar een koele plaats en met koud water probeer je de hond af te koelen. Het water mag echter niet te koud zijn, anders heb je kans dat de bloedvaten samenkrimpen hetgeen het koelingsproces verhindert. Blijf de hond koel houden tot hij zichtbaar verbetert en breng hem naar de dierenarts. Gedurende de reis naar de dierenarts kan je hem aan ijsblikjes laten likken. Ga er niet van uit dat alles goed is als de hond weer bijkomt. Organen, zoals de nieren, lever of de hersenen kunnen door de hoge lichaamstemperatuur schade oplopen. Deze secondaire complicaties kunnen fataal zijn. Het is dus van het grootste belang naar een dierenarts te gaan!

Preventie
* Laat de hond nooit in de auto achter (ook niet als de raampjes open zijn!).
* Zorg ervoor dat de hond altijd beschikking heeft over fris drinkwater.
* Zorg ervoor dat de hond bij warm weer altijd toegang heeft tot een koele, schaduwrijke plek.

Indien je vragen hebt over de gezondheid van je huisdier, adviseren wij je contact op te nemen met een dierenarts.
Een juiste diagnose kan alleen worden gesteld middels een lichamelijk onderzoek, uitgevoerd door een erkende dierenarts.

copyscape

Gelieve deze pagina niet te kopiëren
en/of op een andere homepage te plaatsen.
Een link is echter altijd welkom....

top