blank image 1 blank image 2
logo

INFORMATIE

English pages
Schrijf ons
Links
Disclaimer


WIST U DAT ?

Broodfokkers
Dermacentor teek
Euthanasie
Reverse Sneezing
De tweedehands hond
Zonnesteek


HISTIOCYTOSE

Histiocytaire Tumoren
Histiocytose bij honden
Histio Lotgenoten
Vragenlijst (download)
Onderzoeksrapport
Histio Forum


IMMUUNSYSTEEM

Auto-immuunziektes

SHELTIES

Corky
Phoebe
Stambomen
Regenboogbrug
Foto en video archiefValid CSS!

Reverse Sneezing

Door Mo van den Tillaart
niesen

Reverse sneezing (vrije vertaling = omgekeerd niesen of niezen) is het plotseling optreden van zeer geforceerde inademingsbewegingen door de neus die een snurkend geluid veroorzaken. Het inademen gaat zo snel als niesen en wordt daarom omgekeerd niesen genoemd.

Reverse sneezing wordt vaak veroorzaakt door een irritatie van het slijmvlies in de keelholte boven het zachte gehemelte. Dit zorgt voor een soort kramptoestand van de spieren in de keelholte. Je kan reverse sneezing herkennen aan een rochelend, of snurkend geluid. Het ontstaat meestal wanneer de hond opgewonden is, maar soms ook na het drinken, eten, rennen, of aan de riem trekken.

Een typische aanval duurt enkele seconden, maar sommige honden hebben er een paar minuten last van en meestal een paar keer per dag. Je kan reverse sneezing opheffen door over de keel te wrijven of de neusgaten dicht te houden tot de hond slikt.

In sommige gevallen kunnen andere zaken een rol spelen, zoals bijvoorbeeld allergieën of prikkelende middelen (stuifmeel, rook, parfum), een grassprietje in de neus, of zelfs een ontstoken kies. In die gevallen zou ik de hond altijd naar de dierenarts brengen. Als de hond dit soort aanvallen regelmatig heeft kan de dierenarts antihistamine proberen, om te kijken of de klachten verminderen. Wanneer reverse sneezing vlak na de neusenting tegen kennelhoest de kop op steekt, is een antibiotica-kuur aan te raden.

De meeste honden die zo af en toe een aanval hebben kunnen hier prima mee leven, want reverse sneezing is over het algemeen een niet kwaadaardige aandoening waarbij medisch toezicht (meestal) niet nodig is. Wel is het belangrijk om reverse sneezing niet te verwarren met een vernauwing van de luchtpijp (Collapsing Trachea) of een hartafwijking. Het is dus van belang je hond bij twijfel door de dierenarts te laten onderzoeken.

Klik hier voor een 'reverse sneezing' YouTube video. Dit is slechts één van de vele 'reverse sneezing' video's die op YouTube staan.


Indien je vragen hebt over de gezondheid van je huisdier, adviseren wij je contact op te nemen met een dierenarts.
Een juiste diagnose kan alleen worden gesteld middels een lichamelijk onderzoek, uitgevoerd door een erkende dierenarts.

copyscape

Gelieve deze pagina niet te kopiëren
en/of op een andere homepage te plaatsen.
Een link is echter altijd welkom....

top